Skal lyden på Museum? Indsamling, arkivering og beskrivelse af kulturarvens lydmiljøer

Lyd har store potentialer for at styrke den kulturhistoriske indsigt. Lydene omkring os farver og former diskret hverdagen, men tiltrækker sig sjældent opmærksomhed. Genhøres de ude af den vanlige kontekst fremkaldes stærke erindringer og oplevelser knyttet til steder, begivenheder og perioder. 
Netop derfor kan man argumentere for, at indsamling af samtidens lyde bør være en vigtig del af museernes indsamling og samtidsdokumentation på lige fod med genstande og fotografisk og skriftlig dokumentation. Men hvis opgave er det at indsamle samtidens lyde? Og hvis det er museernes, hvorledes kan disse så indskrive lyd i deres indsamlingsstrategier, og hvordan kan indsamlingen gennemføres i praksis?
På eftermiddagens symposium vil emnet blive diskuteret bl.a. ud fra oplæg fra Søren Møller Sørensen, Kamilla Hjortkjær (Museumsinspektør ved Greve Museum) og Jacob Kreutzfeldt.

Christian Winther Christensen – På Vej

Christian Winther Christensen er uddannet komponist fra det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har bl.a. modtaget stipendium fra Léonie Sonnings Musikfond. Han er kendt for sit medlemskab af komponist kollektivet Dygong.
I dette miniportræt fortæller Christian Winther Christensen om hvad det er der driver ham som komponist, om det ’bare at sætte sig ned og komme i gang’ og om behovet for at være tro mod den ny musik og stadigvæk overraske i sine kompositioner.
Christian Winther Christensen –På vej, er produceret af Anders Liebman Haahr som en del af Auditiv Kultur modul 1 i efteråret 2012 i samarbejde med Seismograf/DMT.http://seismograf.org/fokus/komponiststemmer
Musikken der høres, er fra Christian Winther Christensens værk Nachtmusik.

en lille smule pinligt… Portræt af Niels Rønsholdt

Da Niels Rønsholdt er 16 år, forlader han det lokale grungeband, han spiller guitar i, og begynder at komponere sin egen musik, for på den måde at komme ud over de traditioner og konventioner, der var forbundet med bandstrukturen. Efter en komponistuddannelse fra Det Jyske Musikkonservatorium og private studier i Berlin er Niels Rønsholdt i dag gået væk fra nodearket og de på mange måder betryggende tankekonstruktioner, der forbindes med papiret, og skaber musik på samme intuitive og famlende måde, som da han var ung teenager.
Anne Clement møder Niels Rønsholdt i Musikkens Hus på Gråbrødretorv i København, hvor han har givet os tilladelse til at lytte til hans ellers meget private lydskitser, der går forud for værksamlingen “Me Quitte”, som han for tiden arbejder på.
Udsendelsen er produceret af Clement for Seismograf/DMT(http://seismograf.org/fokus/komponiststemmer)

Fejlæstet i opbrud – Portræt af Morten Riis

I mange år har det drejet sig om fejlæstetik. At kortslutte gamle instrumenter og lave dem om til nye, med lyde som producenterne aldrig havde tiltænkt og som vores ører ikke er vant til at lytte til. Men på det seneste er Morten Riis begyndt at betvivle det fejlæstetiske projekt, og det har ført ham i retninger, han ikke selv havde regnet med.
Med en uddannelse fra DIEM, the Danish Institute for Electronic Music, og et virke som lydkunstner er Morten Riis en af de førende danske musikere på den eksperimenterende elektroniske scene, og derfor er han som én af seks unge lydkunstnere inviteret til at gå i Fuzzys fodspor og komponere musik til Den Sorte Diamants foyer.
Det har resulteret i et ret markant stilistisk skifte, og hvorfor han tilsyneladende har vendt sin oprindelige interesse for fejlæstetik ryggen, får du svar på i denne podcast.
Udsendelsen er produceret af Shekufe Tadayoni Heiberg og Sune Anderberg som en del af Auditiv Kultur modul 1 i efteråret 2012 i samarbejde med Seismograf/DMT.http://seismograf.org/fokus/komponiststemmer

Høj på Lyd – Portræt af Søs Gunver Ryberg

Netop hjemvendt fra Sydkorea inviterer elektronisk musiker og lydkunstner Søs Gunver Ryberg indenfor i sit studie. Her præsenterer hun nogle af de mange forskellige genstande og værktøjer hun benytter når hun bygger sit lydunivers op. Hun fortæller om hypnotiske kompositioner, improvisation i hypnose og hypnotiserende lyde. Og det viser sig at de nye instrumenter hun har bragt med hjem fra Seoul til København, ikke er helt så medgørlige som de redskaber hun er vant til at anvende.

Søs Gunver Ryberg er født i 1979 og uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg 2007-2010. Udsendelsen er produceret af Signe Benzoni og Marie Louise Fuglsang-Damgaard under Auditiv Kultur modul 1 efterår 2012 og i samarbejde med Seismograf/DMT.http://seismograf.org/fokus/komponiststemmer

# FOYER

Mens du venter på koncerten, er du allerede til koncert. Foyeren har sine egne instrumenter, hvis bare du lytter efter. Mærk hvordan foyeren skaber musik af lyde og rytmer, der bevæger sig gennem rummet. DR’s Koncerthus har sit eget liv og sin egen rytme. Denne audioguide tager dig med ud i krogene på opdagelse i husets egen lyd.
Spids ører og lyt godt efter, når Koncerthuset trækker vejret – huset gemmer på flere lyde, end du tror!

# KONCERTSAL NAT

Når alle er gået, er der helt stille – men hvordan lyder nattens stilhed i Koncertsalen? Brandvagterne Allan, Birger og Mikkel går deres natlige
runde i salen og lytter. DR’s Koncerthus har sit eget liv og sin egen rytme. Denne audioguide tager dig med ud i krogene på opdagelse i husets egen lyd.
Spids ører og lyt godt efter, når Koncerthuset trækker vejret – huset gemmer på flere lyde, end du tror!

# KONCERTSAL DAG

Du kommer med på scenen før aftenens koncert og lytter med fra første til sidste tone. Salen fyldes af liv, og lyden af mennesker bliver en optakt til koncerten.
Musikkritiker Søren Schauser guider dig i rummets akustik. DR’s Koncerthus har sit eget liv og sin egen rytme. Denne audioguide tager dig med ud i krogene på opdagelse i husets egen lyd.
Spids ører og lyt godt efter, når Koncerthuset trækker vejret – huset gemmer på flere lyde, end du tror!

# STUDIE 4

Børnene i Spirekoret øver hver tirsdag i Studie 4. Laura, Essie, Alma og Sara undersøger rummets lyd, og du kommer med indenfor i deres univers. DR’s Koncerthus har sit eget liv og sin egen rytme. Denne audioguide tager dig med ud i krogene på opdagelse i husets egen lyd. Spids ører og lyt godt efter, når Koncerthuset trækker vejret – huset gemmer på flere lyde, end du tror!

Livereporter i Indre By – Del 1

Del 1 af 4. Under LARMs arrangement under Forskningens Døgn 2012 i Rundetårn vandrede LARM’s reporter, Ole Fugl Hørkilde, rundt med mikrofon i Indre Bys gader og stræder. På udstillingsplatformen i Rundetårn afspillede livereportagen, så arrangementets besøgsende kunne stå og skue ud over København, hvor de kunne lytte til livet i gaderne, mens mørket sænkede sig over byen. En gammel ElectroVoice reportagemikrofon var tilsluttet en smartphone og gennem en app sendte telefonen et livesignal ud som en streaming. Det er den rå optagelse af denne livestreaming du lytter til her, som er en dokumentation af eventen. Dermed var det et eksperiment i en ny type liveradio og kvaliteten er derfor svingende.