Livereporter i Indre By – Del 1

Del 1 af 4. Under LARMs arrangement under Forskningens Døgn 2012 i Rundetårn vandrede LARM’s reporter, Ole Fugl Hørkilde, rundt med mikrofon i Indre Bys gader og stræder. På udstillingsplatformen i Rundetårn afspillede livereportagen, så arrangementets besøgsende kunne stå og skue ud over København, hvor de kunne lytte til livet i gaderne, mens mørket sænkede sig over byen. En gammel ElectroVoice reportagemikrofon var tilsluttet en smartphone og gennem en app sendte telefonen et livesignal ud som en streaming. Det er den rå optagelse af denne livestreaming du lytter til her, som er en dokumentation af eventen. Dermed var det et eksperiment i en ny type liveradio og kvaliteten er derfor svingende.

Jinglen – Det lydlige bogomslag

Torben Sangild er formodentlig verdens første jingleforsker. Sangild er tilknyttet LARM-projektet og er forsker på halv tid i jingler fra DR’s radioflade. I indslaget introducerer han sin forskning og der citeres fra følgende DR-programmer: Weekendhytten (1949), Radioavisen (1977, 1991, 2000), Sproglaboratoriet (2010), Kulturkontoret (2008).

Med Klavs i DR-arkivet #4

Lytterapporterne fortæller hvad samtiden mente om de optagelser der er bevaret, eller oftere ikke bevaret. Der er 25 meter bilagsmapper og dem er Klavs glad for. De fortæller nemlig hvilke udsendelser der også har været sendt i DR, men som altså ikke længere findes. – og så kan Klavs bruge dem som håndfaste beviser for at visse udsendelser bare ikke findes, når en emsig DR-medarbejder, eller en nysgerrig forsker, trygler ham om at finde en bestemt udsendelse.

Med Klavs i DR-arkivet #7

Lakplader var det optageformat som Danmarks Radio benyttede i 1930’erne og 40’erne indtil spolebåndet overtog i 1950’erne. Lakpladerne ligner gamle 78’ere som dem man stadig kan finde på loppemarkeder, men de er ikke støbte kopier som 78’erne, men unikke originaloptagelser.I denne udsendelse fortæller Klavs fra DR’s arkiv om sin tid som militærnægter. Hans opgave var at registrere og ordne alle de gamle lakplader, som lå hulter til bulter i DR’s arkiv på Islands Brygge.

Med Klavs i DR-arkivet #2

I den her udsendelse fortæller Klavs lydbåndet og om nogle af de ældste båndoptagelser i arkivet, og også om radioteatrets tidlige sæbeopera ”Familien Hansen”. Derudover fortæller han hvordan det gik til at et bånd fandt fra dagens radioproduktion til den arkivplads hvor den forhåbentlig kan findes i dag.

Med Klavs i DR-arkivet #8

I den her udsendelse fortæller Klavs om de som regel uregistrerede ”dødsbosamlinger” arkivet også indeholder. Bl.a. om den berømte Ehlers’ Samling.

Med Klavs i DR-arkivet #5

I den her udsendelse fortæller Klavs om den indviklede procedure, som går i gang, når man skal finde en bestemt udsendelse Proceduren indeholder kendskab til hyldenummer, tekniske numre, bilagsmapper, hvide programmer, folianter osv.

Med Klavs i DR-arkivet #6

I den her udsendelse fortæller Klavs fra DR’s arkiv om det ældste guld han har fundet i arkiverne, men også om hvordan man i DR’s tidlige arkivhistorie har udvalgt materiale til arkivet og om hvilke konsekvenser denne gemmestrategi har fået for vores kulturarv.

Med Klavs i DR-arkivet #3

I den her udsendelse fortæller Klavs om hvilken slags udsendelser man kan finde i DR-arkivet. Det giver et spændende indblik i hvad man i tidligere tider har fundet det værd at gemme for eftertiden, og hvad man har vurderet var værdifuldt nok til at ofre dyre optagemedier på.

Hvad er psykoakustik?

Elektroingeniør Morten Løve Jepsen besøgte LARM den 5. april 2011. Han fortalte om lydens og ørets fysiske sammensætning, og om hvordan lyd påvirker vores ører og hjerner.